Balti Jaama Turu blogi

Sügisõhtuks kõht täis nii veganil kui omnivooril: milliseid retsepte kasutada?

Sügisel on mitu palet. Üheks neist on kaunis, kuldne ning värvide mängust tiivustunud vaatemäng, teisalt on tegu aga külmade ning pimedate õhtute ajaga, mille sisustamise nimel tuleb omajagu ajusid ragistada.

Üheks heaks meetodiks aega täita on just kokkamine ning söögitegemine. Retseptimeister Mari-Liis Ilover jagab meiega mõningaid väärt sügisesi retsepte, mille abil enda ja lähedaste õhtud hubaseks ja maitsvaks muuta. Kõiki järgnevaid toite, jooke ning enamatki veel saab valmistada Balti Jaama Turu lettidel leiduvast.

Salatid ja eelroad on sama värvilised kui lehed oktoobris

Pole vahet, kas tegu on kerge eelroaga või värskendava õhtusöögiga – sügisestest köögiviljadest tehtud supersalatid täidavad nii maitseelamuse kui ka tervislikkuse lahtrid kenasti.

Sügisene röstitud köögiviljade salat kitsejuustuga koosneb juurviljadest (peet, porgand, kõrvits), rukolast ja kitsejuustust, luues lisaks vitamiinirohkele söögielamusele ka kauni ja värvilise kompositsiooni taldrikul.

Värviline – nagu sügiski!

Alternatiiviks sellele võib pidada samuti röstitud kõrvitsa, kruupide ning fetajuustuga salatit. Tegu on karastava kõhutäiega, mis jätab söömise järel sisse toeka ja kerge tunde. Jahedate ilmadega paremini suhestuvat salatit on raske leida!

Vegan-toidud on lihtsad ning peavad traditsioonidest kinni

Kuigi eelmised kaks toitu on samutivabad, siis ehtsa vegan-erina saab esile tõsta läätse-seene pikkpoisi ning ühed isevärki ahjujuurikad.

Taimne pikkpoiss räägib sisuliselt enda eest ning on nii olemuselt kui valmistamiselt suhteliselt lihtne. Roa põhielementi rikastavad samuti juurikad, värske salat ning hapukapsas, ühtlasi näeb ka see taldrikul värvikas ning kena välja.

Taimne pikkpoiss.

Hoopis teiseks teraks on täiuslikud ahjujuurikad, millel on eestlaste toidulaual mängida ajalooline roll. Köögi- ja juurvilju on meie rahvas aastasadu talviti söönud ning sahvrites hoiustanud, mispärast võib ju traditsiooni nimel sellega jätkata.

Ahjujuurikate valmistamine on imelihtne ning patta võib panna nii porgandeid, peete, kaalikaid, naerid kui ka näiteks haruldasemaid juursellereid ja pastinaake. Tegu on üheaegselt nii maitsva kui ka väga tervisliku toiduga, sest need pakuvad oma pisut karamellise ja krõbeda maitse all süsivesikuid, kiudaineid ning palju vitamiine-mineraalaineid.

Hautatud road on sügiseti enim populaarsed

Lihatoitudest teeme otsa lahti ühe klassikalise ning kosutava lambapilafiga, mida valmistatakse koos usbeki maitseaineseguga. Lisandina on sinna soovituslik panna samuti juurikaid, näiteks porgandeid.

Retsepti loonud Mari-Liisi sõnul on lambapilaff kõige maitsvam sügisesel lõkkeõhtul tule kohal küpsetades, ent väga hea elamuse saab kätte ka kodus toitu valmistades.

Kõhtu- ning südant soojendavalt lambapilafilt liigume edasi veisesabahautise juurde, millele annab sära tükike gnocchi‘t.

Veisesabatükkidega hautis.

Haudepotis valmivad pruunistunud ning soolased veisesabatükid tuleb segada porgandi ning sellerivartega, lisada pisut küüslauku ning sibulat ning seda kostitada punase veini ja gnocchi’ga.

Roa eripäraks on võimekus pärast tegemist järgmistel päevadel veelgi maitsvamaks muutuda.

Viimaseks liharoaks on tummised ning Prantsusmaa köögikultuurist šnitti võtvad pardikoivad. Tegemine võtab muidugi aega mõned tunnid, ent kastanite ja maitseviljadega vürtsitatud linnuliha toob lauale ühe parima võimaliku sügistoiduelamuse üldse.

Soe astelpajujook ning sebrakook kamina äärde

Mitte ükski mitmekäiguline õhtusöök hubase kaminatule ning väljas kohiseva tuule saatel ei saa lõppeda ilma sümboolse magustoiduta, mida annab samuti siduda sügist iseloomustavate omadustega.

Siiruviiruline sebrakook koos kõrvitsa ning šokolaadiga on tõeliselt hõrgutav, pakkudes imetabast kombinatsiooni šokolaadi sulavusest ning kõrvitsa poolt loodud sügistundest. Valmistamine ei ole väga keerukas ning ahjus peab kook kerkima vaid pool tunnikest

Kõikide eelnimetatud toitude juurde tasub mõistagi leida ka sobilik joogipoolis. Üheks väärt ja  sügispäevi helgemaks muutvaks variandiks on vitamiinirikas ning ilusa värviga astelpajujook, mida saab juua ka kuumalt.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Ole kursis, mis su kodukandis toimub

Telli Põhja-Tallinna uudiskiri

Saadame sulle kolm korda nädalas ülevaate Põhja-Tallinna olulisematest teemadest.